15 grudnia 2020

Zbawiennie właściwości pietruszki znane są nie tylko naszym rodzicom i dziadkom. Już przeszło dwa tysiąclecia ludzkość korzysta z walorów tego niezwykle bogatego w witaminy i wartości odżywcze warzywa. Korzenie, liście pietruszki czy owoce przydadzą się zarówno w naszej kuchni, jak i wtedy gdy chcemy zadbać o nasze zdrowie.

Natka Pietruszki przyjacielem naszego organizmu.

Jedną z największych zalet natki pietruszki jest zawarty w niej chlorofil, który słusznie przez ekspertów nazywany jest zieloną krwią roślin. Chlorofil niezwykle skutecznie nie tylko oczyszcza naszą wątrobę, ale także dezynfekuje organizm, usuwa szkodzące naszemu zdrowiu bakterie, a także na zbawienny wpływ na kondycję naszej skóry. Ponadto chlorofil pozwala zniwelować przykry zapach z ust, między innymi ten powstały po zjedzeniu dań z cebulą, czosnkiem czy tymi, w których dominującą rolę odgrywają ryby. Chlorofil działa korzystnie na naszą krew, zarówno poprawiają jej krzepliwość, jak i ogólne parametry. Co ciekawe zwiększoną podaż chlorofilu, powinno się zapewnić matkom karmiącym, dzięki czemu można zwiększyć wydzielanie mleka. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że natka pietruszki, zawiera w sobie zdecydowanie więcej witaminy C aniżeli znane nam owoce cytrusowe. Jedna łyżka stołowa pietruszki jest w stanie zaspokoić 100%, naszego zapotrzebowania na witaminę C. Natka pietruszki jest bogata w witaminę A, która poprawia nasz wzrok, szczególnie o zmierzchu. Ponadto zawiera w sobie takie pierwiastki jak: żelazo, sód, wapń czy magnez. Natka pietruszki znajdzie zastosowanie w leczeniu kamicy nerkowej, czy podczas leczenia zapalenia dróg moczowych.

Jak wyhodować, i przechować natkę pietruszki?

Na początek warto zwrócić, że nie każda pietruszka będzie nadawała się do tego, by wyhodować z niej natkę. Najlepiej kupić świeże warzywo na lokalnym targu warzywnym, wtedy mamy zdecydowanie większe szanse na sukces naszej domowej hodowli. Istotne jest także to, by na końcu korzenia widać było zielone zawiązki listków. Do umieszczonego w doniczce (im głębsza, tym lepsza), korzenia pietruszki wsypujemy ziemię, optymalna będzie mieszanka uniwersalna. Pietruszki należy sadzić gęsto, nie ma problemu, by jedna z drugą się dotykały. Doniczka powinna zostać umieszczona na dobrze nasłonecznionym parapecie, powinno ją się podlewać gdy ziemia zostanie lekko przesuszona. Od momentu zasadzenia, do momentu pierwszego podcięcia powinno minąć od 1 do 2 tygodni, tak by natka mogła dobrze się rozrosnąć. W razie chęci skorzystania z natki nie należy ścinać jej zaraz przy korzeniu, lecz na wysokości mniej więcej 10 cm. Ważne, by regularnie przycinać dłuższe pędy, wtedy natka odpowiednio się rozkrzewi, przez co będziemy mieli z niej zdecydowanie dłuższy pożytek.