17 lutego 2020

Tarczyca to nieduży gruczoł, który odpowiedzialny jest za pracę całego organizmu. Kiedy zaczyna niedomagać, w poważny sposób zaczyna odbijać się to na zdrowiu, zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Jednym z najbardziej powszechnych zaburzeń, związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy, jest choroba Hashimoto. Występuje głównie u osób powyżej 60. roku życia. Jednak wiek nie jest regułą, coraz częściej chorują na nią osoby młode, a nawet dzieci. Typowy dla tego schorzenia stan zapalny systematycznie niszczy gruczoł i zaburza jego pracę.

Ale czym jest Hashimoto? To choroba układu immunologicznego, która ściśle łączy się z układem odpornościowym. Przyczyną tego schorzenia mogą być czynniki genetyczne, ale przede wszystkim stres. Na chwilę obecną medycyna nie wie, skąd wzięła się ta choroba. Stan zapalny wywołany jest atakiem własnych komórek odpornościowych, które z niewiadomego powodu widzą w tarczycy wroga. Na początku nie daje o sobie znać, nawet przez kilka lat, lecz cały czas postępuje. Po pewnym czasie, produkowana ilość hormonów jest bardzo znikoma, a tarczyca staje się na tyle upośledzona, że powoduje duże problemy zdrowotne. Jednymi z głównych symptomów choroby są: uczucie ciągłego zmęczenia, senność, obniżona temperatura ciała, ciągłe przybieranie na wadze, sucha skóra, czy blada cera.
W przypadku stwierdzenia powyższych objawów zapraszamy Cię na wizytę u naszego lekarza rodzinnego, który po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu, skieruje Cię na odpowiednie badania. Ważne jest, rozpoznanie niedoczynności tarczycy u kobiet będących w ciąży, ponieważ ten stan jest niezwykle niebezpieczny zarówno dla płodu, jak i samej matki.

Jednak najczęściej osoba chorująca na Hashimoto, dowiaduje się o tym zwykle w momencie wykonywania, kompletnie niezwiązanych z tą przypadłością, badań. Kiedy choroba zostanie już zdiagnozowana, obowiązkowo należy utrzymać odpowiednią dietę, która w tym czasie pełni niezwykle ważną funkcję dla organizmu. Na rynku dostępnych jest wiele poradników żywieniowych dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy. Podstawą żywienia jest błonnik, który pobudza jelita do pracy, usuwa toksyny z organizmu oraz sprawia, że będziemy czuć się syci. Pacjenci ze stwierdzoną chorobą, mogą przyjmować nawet dwa razy większą ilość błonnika niż osoby zdrowe. Z diety powinny zostać wyeliminowane przede wszystkim gotowe wędliny, soję oraz gluten.

Aktywność fizyczna to kolejny kluczowy element, który należy wprowadzić w życie chorując na Hashimoto. Ważna jest systematyczność – 60 minut ćwiczeń, 3 razy w tygodniu, przyczynią się do poprawy metabolizmu, który podczas choroby zostaje znacznie osłabiony. Spacer, jazda na rowerze, bieganie, basen, czy wizyta na siłowni to przykładowe aktywności, które zalecamy wprowadzić w życie. W tym czasie istotne jest również suplementowanie witaminy D, która pełni kluczową rolę w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej.